luni, 24 ianuarie 2011

Tehnici CAD/CAM-zirconiu

Tehnicile CAD/CAM (Computer-Aided Design and Computer-Aided Manufacturing) sunt utile in stomatologie pentru producerea diferitelor tipuri de restaurari dentare: coroane, inlay-uri, onlay-uri, punti dentare, restaurari pe implanturi si aplicatii in ortodontie. Tehnic, restaurarile CAD/CAM se produc prin slefuirea/frezarea unui bloc solid din diferite materiale.
In ceea ce priveste efectele tehnicii asupra zirconiului Y-TZP(yttria stabilized tetragonal zirconia polycrystals) cercetatorii au aratat ca procesul de slefuire duce la microfracturi si defecte in suprafata de material. Cilindrii slefuiti in conditii de simulare a suprafetei interne a coroanelor au prezentat crapaturi cu lungimea intre 2 si 15 µm.
Transluciditatea restaurarilor pe zirconiu este raportata a fi mai mica decat a restaurarilor ceramice cu litiu-disilicat sau alumina. Valoarea estetica a ceramicii este bazata pe abilitatea de a se armoniza cu dintle natural. Transluciditatea este mai mare atunci cand dintele permite ca mai multa lumina sa-l patrunda. Ochiul omenesc este capabil sa distinga intre un dinte natural si unul artificial chiar la diferente infime de culoare si transluciditate. Cercetatorii au masurat transluciditatea mai multor restaurari produse de diferite sisteme CAD/CAM. Restaurarile cu sistemul Lava 0,3mm au demonstrat cea mai mare translucentavdintre sitemele CAD/CAM probabil datorita peretilor subtiri si proprietatilor optice ale materialului. Totusi transmiterea luminii prin zirconiu a fost semnificativ mai mica decat la ceramica litiu-disilicat. Acest studiu determina care dintre restaurarile pe zirconiu sunt mai traslucide pentru a fi folosite pe dintii frontali si care sunt mai putin translucide, acestea fiind folosite pentru a masca defecte.
Evaluarea adaptarii marginale a fost facuta in contrast cu cea a ceramicii litiu-disilicat si cea a metalului. Spatiul marginal a fost de 66,4 µm pentru sistemul Cercon, 36,6 µm pentru sistemul IPS Empress II si 37,1 pentru coroana metalica. Nu s-au gasit diferente considerabile privind supraconturarea la cele 3 materiale precum si intre cele 2 preparatii marginale(prag drept si prag rotunjit) pentru toate grupurile de materiale.
Adaptarea marginala a zirconiului prin tehnicile CAD/CAM este acceptabila clinic.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu