marți, 25 ianuarie 2011

Cateva moduri prin care poti sa-ti albesti dintii

Daca ati cochetat cu ideea de a va albi dintii dar nu ati facut nimic inca, luati aminte la asta: "Din moment ce dintii ingalbenesc cu varsta, albirea lor automat te-ar face mai tanar" spune Kim Harms, medic stomatolog si purtator de cuvant al ADA (American Dental Association). Mai mult, in 2008 printr-un studiu efectuat de Universitatea Columbia s-a descoperit ca femeile cu dinti aspectuosi castiga mai mult decat cele cu zambete mai putin stralucitoare.
Aveti nevoie de mai multe motive pentru albirea dintilor?

Cum functioneaza inalbitorii?
Toate metodele de albire utilizeaza peroxid, sub forma de gel sau sub forma lichida, pentru a dizolva petele de suprafata. Suprafata dintelui absoarbe pigmenti din mancare si bautura. Orice lucru care poate pata un tricou alb poate pata si dintii.
Inainte de a va albi dintii
In primul rand trebuie sa va adresati stomatologului dumneavostra inainte de a incerca orice albire deoarece nu toti dintii reactioneaza la albire in acelasi mod. Unele tipuri de lucrari protetice (cum ar fi coroanele, fatetele) nu se vor albi deoarece peroxidul nu poate penetra. Petele cauzate de antibiotice, cum ar fi tetraciclina,sunt deasemenea dificile, deoarece ele pot aparea in straturile profunde ale dintelui, unde inalbitorul nu poate patrunde.
Medicul stomatolog va fi capabil sa va indrume sa alegeti cea mai buna metoda.

Daca va duceti la un profesionist
Agentii de albire folositi in stomatologie sunt pana la 3 ori mai puternici decat cei folositi acasa astfel incat veti vedea rezultatele mai repede. Daca doriti o solutie rapida, luati in considerare inalbitorul mai puternic. In primul rand, un agent de protectie din cauciuc este plasat pe gingii pentru a evita sensibilitatea posibila la peroxid. Apoi dintii sunt acoperiti cu un agent de albire si o lumina puternica activeaza componentele sale. Procedura dureaza aproximativ o ora si costurile pot ajunge la 700 lei.
O solutine mai ieftina dar mai lenta: medicul stomatolog poate sa-ti confectioneze o lingura individuala (gutiera) pe care o umpleti cu gel de peroxid si o purtati acasa. Ati putea vedea diferenta dupa cateva zile desi unii oameni au nevoie de pana la patru saptamani pentru a vedea rezultate. Costa pana la 250 lei.

Trucuri simple
 Daca ati eliminat peroxidul din ecuatie sunt si alte metode mai simple:
Incearcati bicarbonatul de sodiu: particulele abrazive lustruiesc suprafata dintelui in timp ce reactia chimica dintre bicarbonatul de sodiu si apa indeparteaza petele. Atentie: puteti deteriora smaltul prin periajul abraziv, asa ca nu folositi metoda mai mult de o data pe saptamana. Doar incarcati periuta de dinti cu bicarbonat sau schimbati pasta de dinti cu una care contine bicarbonat de sodiu.

Alimentele care sunt bogate in celuloza (telina, morcovi, mere) actioneaza ca abrazivi naturali, curatand dintii si indepartand petele de suprafata. Si verdeturile, cum ar fi spanacul, broccoli, salata verde, contin compusi minerali care formeaza la suprafata dintelui un strat protector asa ca pigmentii din alte alimente nu mai pateaza.

Vreti ca dintii dumneavoastra sa arate albi? Culorile calde (galben, portocaliu, rosu, nuante de maro) purtate aproape de gura vor scoate in evidenta galbenul dintilor dumneavoastra. Asa ca purtati culori mai reci. 

4 comentarii:

  1. Periajul cu sare este eficient?

    RăspundețiȘtergere
  2. Domn' doctor sunt recunoscator pentru informatiile oferite. As dori sa ne intalnim sa mai stam de vorba.
    Cu respect Claudiu T.

    RăspundețiȘtergere
  3. Periajul cu sare are efect mecanic de curatire si lustruire a dintilor dar nu interactioneaza chimic cu petele de pe dinti. Sarea trebuie sa aiba granulatie fina si periajul trebuie efectuat doar o data pe saptamana pentru a nu deteriora smaltul dintilor. Sarea distruge eficient placa microbiana de pe dinti si se poate combina foarte bine cu bicarbonat de sodiu. Mentinanduse un pH alcalin (prin bicarbonat) in cavitatea bucala, dintii sunt mai putin predispusi la carii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Periajul este o activitate importanta si nu trebuie sa trecem peste.

    RăspundețiȘtergere