duminică, 30 ianuarie 2011

Halitoza (respiratia urat mirositoare): cauzele care o produc

Respiratia urat mirositoare sau HALITOZA este intalnita la foarte multe persoane, indiferent de starea sociala. De cele mai multe ori persoana in cauza nu constientizeaza problema inainte de a fi subliniata de anturaj. Majoritatea persoanelor sunt stanjenite sa spuna ceva in legatura cu asta iar persoanele in cauza de obicei afla de la familie sau prieteni apropiati.


Halitoza pote avea mai multe cauze:
  • Igiena orala defectuoasa: medicii spun ca 90% din cazurile de halitoza sunt determinate de igiena orala defectuoasa. Dupa masa, bacteriile care populeaza cavitatea bucala descompun resturile alimentare ramase intre dinti, alimentele fermenteaza degajand un gaz urat mirositor. De cele mai multe ori bacteriile din cavitatea orala emana hidrogen sulfurat, care este asociat cu mirosul de oua putrede. Hidrogenul sulfurat este volatil si se evapora usor la temperaturi normale. Bacteriile combinate cu alimente si saliva formeaza placa microbiana, care irita gingia si predispune la carie si la boli parodontale.
  • Protezele neigienizate: persoanele care folosesc proteze si nu le curata regulat pot avea probleme cu respiratia urat mirositoare
  • Gura uscata: celulele moarte de pe limba, gingii si mucoase, datorita uscaciunii, incep sa putrezeasca dand un miros neplacut. Fumatul poate sa determine gura uscata.
  • Mancaruri si bauturi: unele alimente ca usturoiul si ceapa precum si alte condimente pot determina un miros neplacut al respiratiei. Alcoolul si cafeaua pot deasemenea determina halitoza. Bacteriile elibeareaza miros atunci cand fermenteaza proteinele care se gasesc mai mult in carne. Daca resturi de carne raman in cavitatea bucala sunt sanse foarte mari sa apara halitoza.
  • Medicamente: orice medicament care determina o gura uscata pot cauza halitoza. Exemple ar fi antihistaminicele si medicamentele care trateaza problemele sinusale.
  • Fumatul: fumatul nu determina halitoza doar pentru mirosul specific al tutunului. Majoritatea fumatorilor au probleme ale gingiei care determina miros neplacut. Un procent mult mai mic de nefumatori sufera de halitoza comparat cu fumatorii.
  • Halitoza de dimineata este data de fermentarea alimentelor si uscaciunea gurii care este mai proeminenta noaptea.
  • Boli: medicii spun ca 10% din cauzurile de halitoza sunt determinate de alte boli care nu intereseaza cavitatea bucala:    amigdalite, infectii ale gatului, diabet, bronsite acute sau crinoce, boli pulmonare(abcese), sinuzite, gastrite, reflux gastroesofagian, ficat bolnav( miros de peste), probleme renale, unele cancere.
Obiectele blocate in nas: la copilul mic mirosul neplacut poate sa fie dat de un obiect blocat in nas.



Ca sa previi, sa maschezi sau sa indepartezi halitoza, rafturile magazinelor sunt pline de astfel de produse. Din pacate, in majoritatea cazurilor nu pot controla halitoza decat pe o perioada scurta de timp. Important este periajul zilnic, ata dentara, cu care sa obtinem o igiena buna a cavitatii bucale. Intr-un viitor post vom vorbi si despre tratamentul halitozei.

foto:doctorsecrets.com

4 comentarii:

  1. Va rog, care e explicatia halitozei in cazul blocarii unui obiect(si ce fel de obiect?) in nasul unui copil?

    RăspundețiȘtergere
  2. Copilul mic poate sa-si introduca in fosa nazala obiecte mici...de la boabe de orez,mazare, seminte pana la parti componente ale unor jucarioare. Odata obstructionata calea respiratorie, se produce o secretie nazala puternica. Se pote produce infectie prin cantonarea bacteriilor in acel loc si de aici si miros neplacut. Daca respiratia nazala a copilului este la fel de urat mirositoare ca cea orala atunci cauza este localizata in marea majoritate a cazurilor la nivelul cailor respiratorii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc! Foarte interesant.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si o prietena de-amea are halitoza, dar nu stiu cum sa-i spun ca sa nu se supere!

    RăspundețiȘtergere