miercuri, 26 ianuarie 2011

Piercingul oral - departe de a fi o idee stralucita!

Piercingul, la fel ca si tatuajul, este doar una dintre formele populare de autoexprimare din ziua de azi. Piercingul poate parea provocator, la moda si complet sigur pentru sanatate deoarece unele celebritati il folosesc pentru a-si etala stilul sau atitudinea. Dar piercingul in limba, buze, obraji nu este atat de sigur cum te fac unii sa crezi. Asta deoarece mediul bucal este unul cu umiditate (casa unui urias numar de bacterii). Este un loc ideal pentru infectii. Un piercing oral va ingreuna vorbirea, masticatia si inghitirea. Acestea pot parea inconveniente minore, asta pana sa iei in considerare si urmatoarele:
  • hipersalivatie si incapacitatea de a pastra saliva in gura (asta nu vezi in toate revistele de moda)
  • infectie, durere, tumefactie
  • dinti ciobiti sau fisurati
  • leziuni ale gingiei
  • deteriorarea obturatiilor (plombelor)
  • hipersensibilitate la metale
  • daune nervoase
 Aceste efecte nocive se pot intampla in timpul procedurii de piercing, imediat dupa sau tardiv, dupa mult timp de la terminarea procedurii.

O infectie poate deveni foarte rapid periculoasa si poate pune viata in pericol daca nu se intervine promt. De exemplu piercingul oral prezinta risc de endocardita bacteriana, o inflamatie a valvelor inimii sau a tesutului cordului. Bacteriile pot intra in fluxul sanguin prin locul perforat prin piercing ajungand la inima unde colonizeaza. Acesta este un risc pentru persoanele cu boli de inima si, in cele mai grave cazuri, se ajunge la deces.
Dupa procedura de piercing limba se poate umfla. Au fost semnalate umflaturi suficient de grave pentru a obstructiona caile respiratorii. Si este foarte posibil sa se punctioneze un nerv in cadrul procedurii. Daca se intampla aceasta, limba poate fi amortita, lucru uneori temporar, alteori permanent. Nervul vatamat poate afecta simtul gustului sau miscarile gurii si limbii. Deteriorarea vaselor de sange ale limbii pot produce sangerari importante.
In plus, piecingul poate provoca reactii alergice.

Nu face asta dintr-un capriciu. Decat sa ai probleme serioase de sanatate mai bine fara piercing!

10 comentarii:

  1. Piercing-ul are doar rol estetic, dar pot aparea si situatii neplacute daca se infecteaza zona!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu me-am facut piercing in limba cu lidocaina ( anestezic ) pe la ora 4 mi'lam facut, nu m'a durut dar pe la ora 22 a inceput sa mi-se umfle si sa ma doara.. nu te doare pe moment de doare dupa. E adevarat ca ai dificultati in vorbire si mancat, dar dupa un timp de obisnuiesti...

    RăspundețiȘtergere
  3. eu mi l-am facut singura in baie si am 14 ani.l-am facut seara dupa care dimineata nu puteam sa-mi tin limba in gura... nu am avut parte de infecti din fericire. sincer nu stiu daca mai are rost sa-l fac

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti foarte norocoasa ca nu ti s-a infectat. Ai grija ca unii au avut mari probleme, mai ales daca nu este facut de un specialist in conditii sterile. Mare grija!

      Ștergere
  4. Eo mi-am facut pierce in limba acum 3 zile ,totul era steril. . Durerea sa ameliorat,i-au antibiotic si ma spal pe dinti si limba dupa fiecare masa,de mancat nu prea mananc ca ma deranjeaza si nahh e aiurea ,consum lichide ..am observat ca mi-a aparut in partea de jos o chestie alba si imi singera un pic dar am clatit cu apa..ca sa-i zic asa si a trecut ..de umflat nu s-a umflat prea mult ..limba imi este portocalie de la suc:)) in cat timp am voie sa consum lactate,sa beau alea alea si cat timp dureaza vindecarea..?? Astept raspuns.poop

    RăspundețiȘtergere
  5. Am uitat sa spun ca am consumat ceva produse care contineau lapte praf,are ceva? Pana acuma nu s-a intamplat nimic:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vindecarea ar trebui sa dureze maxim 2 saptamani. Fara fumat, fara bauturi carbogazoase, igiena bucala sa fie foarte buna. In ceea ce priveste laptele, e discutabil. Unii spun ca nu ar trebui sa consumi in primele 2-3 zile, altii nu il pun pe lista alimentelor contraindicate. Daca au trecut deja 3 zile, eu cred ca poti sa consumi lapte. Important este sa mentii o igiena orala foarte buna. Numai bine!

      Ștergere
  6. mda .. deci azi mi-a aparut o chestie alba in jurul piercingului (si jos si sus :| ) ce tre sa fac x-( ?? este ceva ok......sau.....?:(

    RăspundețiȘtergere