joi, 3 februarie 2011

Ai probleme cu retractia gingiei la anumiti dinti? Afla cum se trateaza

Poti sa ai o sanatate foarte buna a dintilor si sa practici o igiena foarte buna a cavitatii bucale si totusi sa experimentezi ceea ce se numeste retractie gingivala. Gingia sanatoasa formeaza un manson de protectie in jurul dintelui. Cand tesutul gingival se retrage, expunanduse o parte din radacina in mediul bucal, survine sensibilitatea dentara. In mod normal, dintele este acoperit de smalt in regiunea coroanei dentare si de cement in regiunea radacinii.
Cementul este o structura mai putin dura decat smaltul (care este cea mai dura structura din organism), in concluzie mai putin rezistenta la carii. La intalnirea smaltului de pe coroana si cementului de pe radacina se formeaza o zona critica.
La unele persoane aceste doua structuri (smaltul si cementul) nu se intalnesc ca sa sigileze complet dintele de factorii din exterior, si apare o zona de evidentiere a stratului urmator al dintelui: dentina. Dentina prezinta mii de canalicule care ajung la pulpa dentara unde sunt si nervii. Consumand ceva rece sau dulce, excitantul se propaga prin aceste canalicule ajungand la nerv rezultand durerea (sensibilitatea).
Dentina expusa datorita retractiei gingivale duce la sensibilitate dentara

Sa revenim la gingie. Sunt doua tipuri de gingie in cavitatea bucala: gingia fixa, acea parte a gingiei care incercuieste dintii si care este atasata ferm de substratul osos si gingia mobila, in urmatoarea vecinatate a gingiei fixe, tesut mobil care se continua cu mucoasa buzelor si obrajilor. Atunci cand gingia fixa isi pierde insertia si se departeaza de coroana dintelui vorbim de retractie gingivala.

Cauzele de retractie gingivala
Una din principalele cauze este pozitia anormala a unui dinte. Un dinte poate sa fie pozitionat gresit datorita inghesuirii pe care o produc dintii permanenti la eruptia lor pe arcada. Ca urmare osul are o grosime mica in acele regiuni.
Ereditatea este un alt factor. Unele persoane pot avea gingia subtire, fragila sau insuficienta.
Alte cauze ar fi periajul excesiv, brutal, traume, bolile parodontale.


Tratamentele retractiei gingivale
Metodele de tratament variaza in functie de gravitatea situatiei si in functie de cauza. Daca retractia este data de un periaj excesiv, solutia este sa imbratisezi un periaj corect.

Grefele gingivale sunt proceduri chirurgicale care ajuta la formarea de gingie fixa si ajuta la regenerare cu acoperirea din nou a radacinii. In cadrul procedurii, stomatologul indeparteaza o portiune de tesut gingival de pe palat (cerul gurii) sau alta locatie din cavitatea orala si o aplica pe locul cu retractie gingivala. In unele cazuri se folosesc si membrane sintetice. Grefele gingivale pot fi facute pentru un dinte sau pentru mai multi.
Crearea de tesut gingival reduce riscul de retractie gingivala in viitor, acopera radacinile expuse, previne sau trateaza sensibilitatea dentara.
Inainte si dupa procedura chirurgicala

Daca retractia gingivala este cauzata de boala parodontala, primul pas ar fi o curatare speciala a zonei prin detartraj si planare radiculara (curatarea suprafetei radacinii cu instrumente speciale). Pentru multi pacienti acest tratament - impreuna cu o buna igiena si vizite regulate la stomatolog - poate sa stopeze boala parodontala si sa previna pierderi gingivale in viitor.

Nu ezitati sa puneti orice intrebare care va framanta!


foto: www.dentalexcellence.co.nz, twinoaksperio.net, smileanddentalcare.com

27 comentarii:

  1. Buna ziua,
    Am o problema, dintii mei se suprapun, sub caninii de sus am dubluri dar mici de cativa mm., iar sub maseaua de minte mai am una in gingie. Cat este de ciudat? Ce arata asta? Anomalii genetice sau ce poate fi ?
    Va multumesc, va doresc numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua! Dupa cum mi-ati descris dumneavoastra, acei dinti in plus se numesc dinti supranumerari. Acesti dinti apar in plus fata de numarul normal de dinti si pot semana cu dintii din seria normala sau pot avea alte forme si dimensiuni(cum ati spus de dublurile de la canini). Aceasta anomalie se datoreaza unei perturbari in procesul de crestere al dintelui. Are influente genetice cat si de cauza locala. De obicei acesti dinti in plus se extrag. Trebuie sa faceti o ortopantomografie (radiografie panoramica) pentru a vedea exact pozitia dintilor supranumerari si daca mai exista si altii care nu au putut erupe(care au ramas inchistati in os) apoi medicul stomatolog ii va extrage. Apoi daca dintii dumneavoastra din seria normala nu sunt aliniati din cauza celor supranumerari, se poate face tratament ortodontic pentru alinierea lor. Si nu va speriati, sunt destul de frecvente astfel de situatii. Sanatate si numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. cat costa o asemenea interventie,cu grefe gingivale?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O astfel de interventie este facuta de un medic stomatolog specialist in parodontologie sau chirurgie dento-alveolara si costa in jur de 250 euro. Pretul poate sa difere in functie de cazul clinic al respectivului pacient, de marimea grefei etc.

      Ștergere
  4. Buna! Am purtat un aparat ortodontic timp de 6 ani avand pe doua masele inferioare (stanga/dreaptea) un inel metalic, dupa demontarea aparatului am obervat ca sub un inel s-a format o carie paralela cu gingia, la controlul stomatologic mi-a fost plombata caria si mi-a fost atrasa atentia ca mi se retrage gingia ceea ce cauzeaza sensibilitatea, durerea pe care o simt. Nu stiu ce ar trebui sa fac sa stopez, sau sa reusesc sa tratez acest lucru. Mi-a fost recomandata pasta de dinti Sensodyne, e suficient?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut. In primul rand trebuie sa ai o tehnica de periaj corecta. Trebuie sa faci miscari numai pe directie verticala, numai dinspre gingie spre dinte si nu invers(ca o miscare de măturare). Astfel stimulezi gingia sa ramana pe locul ei. Exista si paste de dinti desensibilizante. Mai multe despre pastele desensibilizante, cum actioneaza si ce contin gasesti la http://dintelemeu.blogspot.ro/2011/02/pastele-de-dinti-folosite-pentru.html Daca durerea nu se remite, ,mergi la medicul stomatolog care poate sa trateze si prin alte metode.

      Ștergere
    2. Stabilitatea dintilor este afectata de retractia gin. , pot sa cada ?

      Ștergere
  5. Buna ziua! Mi s-a retras gingia de pe dintele din fata din partea de jos exact ca in prima poza din stanga textului postat de dumneavoastra. Si pe acelasi dinte ca si in poza.M-ati putea ajuta va rog cu niste informatii? cat de grav este? si ce as putea face pt a remedia problema? am 26 de ani daca va ajuta. Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel mai indicat este sa va consulte un medic specialist parodontolog. Sunt multe cauze care duc la retractie gingivala si numai printr-o consultatie medicul va poate spune cea mai buna solutie de tratament in cazul dumneavoastra. Informatii pot sa va dau.. numai ca fara o consultatie nu am ce sa va spun foarte multe..

      Ștergere
  6. este posibil, ca situatie mai putin costisitoare, ca in loc de grefele gingivale sa se imbrace dintele?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dintele se poate imbraca, numai ca nu se rezolva cu nimic retractia gingivala. Gingia va ramane la acelasi nivel. In plus, daca dintele este sanatos (fara carii) si nu are nevoie de o reconstituire coronara, nu este indicata imbracarea lui degeaba. Daca nu v-a multumit raspunsul va astept cu un comentariu mai detaliat.

      Ștergere
    2. mi-am imaginat ca gingia ramane retrasa. pe mine ma deranjeaza durerea provocata de aceasta retractie. este un dinte care a crescut stramb si nu este vizibila gingia atunci cand vb sau rad.

      Ștergere
    3. Acum am inteles problema dumneavoastra. Durerea provocata de retractie se poate trata in multe alte moduri. Exista masuri de autoingrijire care pot consta in modificari ale regimului alimentar, cum ar fi evitarea alimentelor care provoaca durearea (citrice, bauturi carbogazoase gen cola, condimente, muraturi, etc.) Mai puteti incerca si pastele de dinti desensibilizante (cititi si acest post). Medicul stomatolog poate sa va ajute prin aplicarea de diferite substante sau proceduri desensibilizante care sa sigileze canaliculele dentinare prin care intra stimulul dureros. Sunt foarte multe substante care pot sa reduca si chiar sa elimine durerea din hiperestezia dentinara. Daca niciuna din aceste metode nu merge, ramane devitalizarea dintelui (scoaterea nervului). Toate aceste metode sunt mult mai ieftine decat imbracarea dintelui.

      Ștergere
  7. Buna ! Urmez sa mi se faca o lucrare dentara pe toti dintii de sus insa la un incisiv ( dintre canin si cental) am avut pivot si coroana care intre timp s-a fisurat putin la baza.Dna dr ca sa salveze dintele a taiat din gingie cam 0,5 cm lucru care a facut sa para inestetic.
    Urmeaza sa se puna alt pivot si sa se definitiveze cu lucrarea totala.
    Cum se mai poate repara acesta problema inestetica fiind si in fata unde se vede f bine?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate face o operatie de reacolare a gingiei la nivelul la care trebuie sa fie.

      Ștergere
  8. Buna seara,

    Este posibil ca retractia gingivala sa apara si din cauza maselelor de minte nescoase? Ale mele nu s-au dezvoltat pe linia normala a danturii ci mai mult spre obraz.
    De asemenea, de ceva timp am remarcat ca inainte sa ma trezesc (stare de semiconstienta) am tendinta de a-mi inclesta dintii. Nu stiu daca este chiar bruxism, in timpul zilei nu se manifesta.
    Imi puteti recomanda va rog 2-3 doctori parodontologi? Sau eventual clinica la care ii pot gasi?
    Multumesc,

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna seara
    Va rog sa ma ajutati cu o parere daca puteti. Am retractie gingivala la mai multi dinti si dintii mei sunt foarte inghesuiti si incalecati. M-am interesat sa imi pun aparat dentar dat nu stiu daca ar trebui sa rezolv intai problema cu gingiile sau imi pot pune aparat dentar si abia dupa ce il scot sa ma ocup de retractia gingivala. Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De foarte multe ori gingia se retrage la dintii cu pozitii anormale. De preferat ar fi sa faceti tratamentul ortodontic (aparat dentar) care va stabiliza dintii pe pozitii corecte. Dupa stabilizarea pozitiei corecte a dintilor gingia poate reveni la nivelul optim. Apoi se pot face alte tratamente pentru gingia care nu a revenit. Deci prima data aparat dentar si apoi tratament parodontal daca mai este cazul.

      Ștergere
    2. Va multumesc pentru raspuns. Ma gadeam doar ca din cauza retractiei gingivale dintii sa nu mai aiba aceeasi stabilitate si sa existe riscul de a nu rezista sub forta aparatului dentar. Mentionez ca sunt dintr-un oras foarte mic in care nu am avut unde cere parerea unui profesionist si m-am informat in primul rand de pe internet cu privire la problemele pe care le am.

      Ștergere
    3. Dintii sunt sustinuti de osul inconjurator deci rezista sub forta aparatului dentar. Gingia se va reconforma dupa noile pozitii ale dintilor.

      Ștergere
    4. nu ati raspuns Madalinei Florea. Eu am avut o lucrare asemanatoare, incisivul si caninul au cazut si am avut 2 dinti de ceramica pusi in locul lor, insa gingia de asupra incisivului a fost taiata tot cam atat - 0,5 cm pt ca era infectata probabil datorita stiftulu ianterior de la un alt dinte pus acolo; asta fiind a 2a lucrare in aceeasi parte; va creste la loc gingia? nu arata bine cand zambesc

      Ștergere
  10. va rog sa ma ajutati cu un raspuns. am aparat dentar de 7 luni (pentru ca am avut spatii intre dinti si un incisiv lateral rasucit, care acum e drept, spatiile inca exista) si intre un canin si incisiv mi-a crescut gingia; mentionez k nu e rosie si nu doare, nu cred ca este o inflamatie. am intrebat ortodonta si mi-a zis ca este posibil sa se retraga in timp, dar vad ca in 2 luni nu s-a retras. ce credeti ca este si ce ar trebui sa fac? exista vreun tratament? momentan folosesc un gel cu salvie si propolis, ma gandesc ca nu are ce rau a faca, desi ortodonta nu mi-a zis sa folosesc ceva

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca este spatiu marit intre dinti respectivi, gingia a crescut ca sa ocupe locul gol. Eu zic sa asteptati pana la terminarea tratamentului ortodontic, mai ales ca gingia nu va deranjeaza(nu doare). Dupa definitivarea tratamentului ortodontic, daca problema persista se pot lua masuri dar cred ca gingia va reveni la nivelul normal daca dintii sunt asezati asa cum trebuie.

      Ștergere
  11. Buna seara
    Am retractie gingivala la majoritatea dintilor. Fac regulat detartraj ,iar in ultima perioada simt o mobilitate a dintilor, Igiena orala consider ca o fac corect, dureri nu am, gingia are culoare normala, nu sangerez dar retragerea gingiei continua. Unde pot face un control de specialitate? Sunt sanse sa nu-mi pierd dintii? Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna seara!!am o problema care imi macină sufletul :p ,am 27 de ani iar de cand ma stiu am asa zisa strungareata (diastema),doar ca aproximativ de un an observ ca dintele din partea dreapta diastemei se îndepărtează lăsând gingia care desparte cei doi Dinți doar pe partea stânga,acum am fost la 2 medici cu pareri total opuse ,vroiam sa aud o a treia părere ,specific ca nu am extracții ,nu am carii,nu am Dinți din care sa fi suferit alt gen de intervenție ,am o igiena corecta

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna ziua
    Va rog ajutati-ma si pe mine cu un raspuns. Am de 2 ani o proteza partiala ( in locul a 4 dinti ) si la dintii vecini acesteia mi s-a retras gingia ( probabil din cauza unui traumatism cauzat de proteza ). Peste vreo 2 luni as vrea sa imi pun implant dentar cu aditie de os si ma intrebam daca gingia isi va reveni sau daca nu, sa imi spuneti cam la ce operatiuni sa ma astept.

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna seara

    De mai mult timp gingia de la dintele de jos s-a retreas, s-a diminuat, ajungand pana la radacina dintelui; mai mult, acest dinte a inceput sa se miste in ultimul timp. si colac peste pupaza, intr-o dimineata ma grabeam, mi-a alunecat periuta si m-am lovit cu cantul de plastic, destul de tare chiar in acea zona. cum vizita la stomatolog era demult amanata, dar cum durerile nu-mi dadeau pace, am ajuns la stomatolog care mi-a scos dintele, mi-a facut o aditie de os (dupa imaginea de pe radiografia panoramica), mi-a pus un implant si m-a cusut. problema este ca pe mine nu ma doare implantul, ci tot gingia, in locul in care am lovit-o, exact la fel de tare ca inainte de a ajunge la stomatolog. eu oricum voi ajunge din nou la doctor pt scoaterea firelor, am luat si antibiotic in acest timp, dar am zis sa aflu si o a doua parere. de ce ma doare gingia retrasa, cu toate ca dintele a fost scos, la fel ca inainte, cu aceeasi intensitate?

    RăspundețiȘtergere