miercuri, 23 februarie 2011

Cancerul oral - Cum sa te protejezi?

In fiecare an in Statele Unite ale Americii sunt diagnosticati peste 30000 de oameni cu cancer oral. Doua treimi din acestia sunt barbati. Cunoscand factorii de risc si semnele cancerului oral putem limita influenta acestei boli asupra vietilor noastre.

Cum sa descoperim cancerul oral?

Cancer oral - limba
Detectarea precoce a leziunilor canceroase poate imbunatati sansele unui tratament de succes. Puteti avea un rol activ prin detectarea semnelor de cancer oral prin verificarea periodica a tesuturilor orale. Luati-va cateva minute pentru examinarea limbii, gingiilor, obrajilor, podeaua si tavanul cavitatii bucale.

Ce poti descoperi:
  • o schimbare de culoare a tesuturilor ( de exemplu pete albicioase sau rosii)
  • zone ingrosate, cu asperitati, cruste sau zone erodate
  • tesut inflamat care sangereaza usor sau nu se vindeca
  • durere, sensibilitate sau amorteala oriunde in gura sau pe buze
  • dificultati in mestecare, inghitire, vorbire sau miscarea mandibulei sau a limbii
  • schimbari de voce
  • o schimbare de pozitionare a dintilor
  • scadere drastica in greutate
  • inflamatie sau umflatura la nivelul gatului
Daca una din aceste lucruri persista, contactati medicul dentist pentru o examinare amanuntita.

Cum sa reducem riscul de cancer oral?
Cancer oral - buza
Puteti reduce riscul de a dezvolta cancer oral prin evitarea comportamentelor pe care cercetatorii le-au descoperit ca fiind strans legate de aparitia cancerului.
Consumul sub orice forma de tutun combinat cu consumul de alcool a fost descoperit ca factor de risc major. In timp ce aceasta combinatie este un risc major, substantele chimice asociate cancerului au fost gasite in toate formele de tutun.
La fel ca la unele forme de cancer de piele, expunerea repetata si indelungata la soare poate creste riscul de cancer de buza, in special buza inferioara. Incercati sa stati cat mai mult protejati de razele solare. Daca profesia sau activitatea dumneavostra presupune sa petrceti foarte mult timp afara, luati masuri de precautie pentru a scadea efectele pe care soarele le poate avea asupra buzelor.
Un alt risc posibil in dezvoltarea cancerului oral este cel genetic. Functia ficatului, unele medicamente, dieta, toate au un rol determinant. Unele studii arata ca dieta saraca in fructe si legume proaspete creste riscul de cancer.

Importanta tratamentului de specialitate
Vizitele regulate la medicul dentist sunt importante in protejarea de efectele cancerului oral. Ca parte a examinarii, medicul dentist poate sa cerceteze usor si rapid tesuturile orale de leziuni canceroase si precanceroase.
Detectarea si tratarea leziunilor canceroase cat mai devreme posibil este critica pentru a invinge o boala mortala.

foto: ada.org

1 comentarii: