joi, 24 februarie 2011

Cum pot afecta medicamentele sanatatea orala?

Multe medicamente - inclusiv vitamine, minerale sau preparate din plante - pot avea un efect negativ asupra sanatatii orale.

Sangerare anormala
Reducerea coagularii sangelui este un efect al aspirinei si anticoagulantelor, ca heparina si warfarina. Aceste medicamente sunt folosite pentru prevenirea unui accident vascular sau prevenirea altor boli de inima dar pot cauza probleme in chirurgia orala sau tratamentul bolii parodontale. Medicul stomatolog trebuie sa stie clar ce medicamente s-au administrat mai ales inaintea unui tratament care implica sangerare.

Medicamente care altereaza gustul
 Unele madicamente pot cauza un gust amar sau metalic sau sa afecteze capacitatea de a gusta. Printre ele sunt agenti cardiovasculari, stimulatoare ale sistemului nervos central, antiinflamatorii nesteroidiene, plasturi cu nicotina etc.

Reactii ale tesuturilor moi
Unele medicamente au fost legate de provocarea unor rani, inflamatii sau decolorari ale tesuturilor din cavitatea bucala. Aceste medicamente includ pe cele prescrise pentru controlul tensiunii arteriale, agenti imunosupresori, contraceptive orale. Daca luati un medicament din aceste clase si dezvoltati reactii tisulare, medicul dentist poate prescrie un regim de igiena orala care poate reduce discomfortul cauzat de zonele inflamate.

Cresterea tesutului gingival
 Cresterea in volum a gingiilor este asociata cu medicatia antiepileptica, imunosupresoare (care se administreaza in urma unui transplant de organ) si blocante ale canalului de calciu la bolnavii de inima( nifedipina, verapamil). La acesti pacienti trebuie efectuata o curatare meticuloasa a gingiilor.

Alte medicamente
Gura uscata poate fi un efect advers al multor medicamente. Printre ele se numara antihistaminice, decongestionante, antihipertensive, relaxante musculare, medicamente pentru incontinenta urinara, antiparkinsoniene, antidepresive si altele. Uscaciunea irita tesuturile moi fiind predispuse la inflamatie si infectii. Pacientii astmatici care folosesc inhalatoare pot dezvolta candidoze orale sau infectii cu fungi. Acestia sunt incurajati sa clateasca gura dupa folosirea inhalatorului.
Copiii folosesc de obicei medicamente pe baza de sirop, ca cel de tuse de exemplu. Acestea lasa o pelicula dulce si lipicioasa care predispune la carii. Copii, de asemenea, ar trebui sa fie incurajati sa clateasca imediat dupa administrarea medicamentului.



1 comentarii:

  1. Nu stiam de efectele pe care poate sa le aiba consumul de pastile asupra cavitatii bucale.
    Multumesc mult de informatii!

    RăspundețiȘtergere