vineri, 11 februarie 2011

Pastele pentru albirea dintilor: cum actioneaza si cat de des sa le folosim

Din punct de vedere estetic, dintii albi par a fi astazi cerinta maxima legata de ideea de frumusete si tinerete. Este motivul pentru care tot mai multi oameni, in special femeile, doresc imperios sa-si albeasca dintii. Pastele de dinti imaginate actualmente, in scop de albire, datorita efectelor secundare, sunt controversate, ceea ce obliga cercetatorii sa le studieze in continuare pentru lamurirea divergentelor. Culoarea dintilor poate fi afectata prin consum de ceai, cafea, vin rosu, fumat, sau datorita administrarii de substante precum clorhexidina, dar si fierul sau cositorul.(vezi articolul Cateva moduri prin care poti sa-ti albesti dintii)

Pastele de albit se pot imparti in doua categorii: cu si fara peroxizi.

Pastele de dinti fara peroxizi: sunt paste care contin particule abrazive pentru curatirea si lustruirea suprafetelor dentare si prin aceasta se incearca indepartarea coloratiilor produse de placa microbiana care se formeaza pe dinte. Firma Pierre Fabre propune pasta de dinti Elgydium albire, cu bicarbonat de sodiu micropulverizat la dimensiuni ale particulelor sub 125 microni, adica de 5 ori mai fine comparativ cu particula obisnuita de bicarbonat.
Pastele de dinti cu peroxizi contin peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamida. Ambele substante actioneaza in final prin eliberarea unei molecule de oxigen, ce se constituie in element de decolorare. Ca exemple de paste de dinti: Doctor's Tooth Whitener, Stay-White (de la Dental Concepts), Plus White (CCA Industries), Mentadent, Colgate Herbal White, Colgate Total 12 Whitening Gel, Colgate Advenced Whitening etc. Aceste paste de dinti contin, pe langa peroxizi, glicerina sau propilenglicol, care prin actiunea lor de ingrosare, prelungesc contactul substantei active cu cuprafata dentara.

Firma Oral-B-Blend-a-Med are o serie de produse pe piata romaneasca:
  • Blend-a-Med 3D White LUXE Anti-Tabacco - cu eugenol - ideala pentru persoanele care fumeaza si beau cantitati mari de cafea si ceai negru.
  • Blend-a-Med 3D White LUXE Senzitive - albeste dar reduce sensibilitatea dentara prin continutul de nitrat de potasiu 5%
  • Blend-a-Med 3D White LUXE Glamour - curata chimic, prin laurisulfatul de sodiu, si mecanic, prin silice, si protejeaza dintii de aparitia a noi pete, prin pirofosfat.
Important : Asemenea paste sunt recomandate de specialisti a fi folosite de 2-3 ori pe saptamana, alternativ cu alte paste de dinti obisnuite, modalitate prin care se reduc efectele secundare, precum: infectiile oportuniste(in special cu ciuperci), sau limba neagra paroasa. In plus, peroxizii pot genera alterari stucturale la nivelul dintilor si tesuturilor moi orale (descuamari). Produc, de asemenea, intarzieri  in vindecarea plagilor si chiar pot genera efacte mutagene. Asemenea paste de dinti trebuie sa prezinte avertismente cu privire la efectele adverse pe care le au.
Pastele de albit pot genera fenomenul de sensibilitate dentara!

foto: www.dherbs.com

1 comentarii:

  1. Foarte util articolul!Nu m-am gandit niciodata sa fac o asemenea clasificare a pastelor de dinti!
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere