marți, 1 februarie 2011

Cum descoperim si cum tratam halitoza (respiratia urat mirositoare)

Fara indoiala ca toti am avut la un moment dat o respiratie urat mirositoare si am fost stanjeniti de asta sau de reactiile celor din jur. Intr-un post anterior am vorbit despre cauzele halitozei (Halitoza (respiratia urat mirositoare): cauzele care o produc). In acest post vom vorbi despre tratamentul halitozei. Dar mai intai: Cum ne dam seama ca emanam un miros neplacut?

Cum afli daca ai o problema?
De obicei receptorii olfactivi inregistreaza mirosuri din afara, fara a inregistra mirosuri din interior, mirosuri de "background". Deci se poate sa ai halitoza si sa nu fii constient de asta.
O solutie ca sa afli este aceea de a intreba pe altii. Daca nu te simti bine sa intrebi pe altii, intreaba medicul stomatolog la urmatoarea programare. Este treaba doctorului sa descopere halitoza si sa te indrume catre un tratament. Daca si asta e stanjenitor nu trece cu vederea copiii. Un copil intrebat poate sa-ti dea un raspuns onest fata de un adult care tine cont de maniere...

Cum poti sa testezi calitatea respiratiei tale?
Sunt metode obiective prin care poti sa-ti testezi respiratia. Incearca metoda asta: linge incheietura mainii, asteapta aproximativ 10 secunde pana ce saliva se usuca si apoi miroase. Cum este? Ai descoperit cum miroase partea anterioara a limbii.
Acum incearca al doilea test: ia o lingura, intoarce-o invers si rascheteaza partea din spate a limbii. Inspecteaza materialul care s-a depus pe lingura si miroase. Este bine? Acest miros, fata de cel de pe anteriorul limbii este de cele mai multe ori modul in care raspiratia ta este perceputa de altii. Daca nu esti convins, stomatologul are metode stiintifice mult mai sofisticate ca sa-ti raspunda la intrebare( cromatografie, halitmetru, chemiluminescenta)


10 remedii pentru acasa
Sunt cateva remedii practice pe care le poti aplica acasa:
  • spala-te pe dinti cu bicarbonat de sodiu pentru a reduce aciditatea din cavitatea bucala si pentru a stopa cresterea bacteriilor( vezi si albirea dintilor aici)
  • spala-te si clateste cu apa oxigenata cand ai infectii ale cailor respiratorii superioare dar NU INGHITI
  • clatiri cu apa sarata pentru a reduce bacteriile
  • bea suficienta apa
  • incearca sa eviti zaharul rafinat (prajituri, torturi, inghetata, sirop, etc.)
  • spala-te pe dinti in fiecare zi, mai ales atunci cand te duci la culcare
  • pune in 500 ml apa o lingurita de seminte de schinduf, fierbe pentru 15 minute si consuma ca pe ceai.
  • incearca sa consumi alimente bogate in fibre pentru a diminua constipatia
  • mesteca fructe guava necoapte pentru a elimina halitoza si sangerarea gingiilor
  • consuma avocado 
 Daca dupa toate acestea halitoza persista, mergi la un stomatolog iar acesta va depista daca sunt si alte cauze ale respiratiei urat mirositoare si iti va indica un tratament eficace.

foto: www.nativeremedies.com,tsdental.ca  

4 comentarii:

  1. am si eu o intrebare, am observat ca limba mea este foarte incarcata, e alba din varf si pana in spate la amigale, arata foarte urat si am o respiratie urat mirositoare. poate fi candida bucala ? sau o ciperca? imi puteti recomanda ceva, ce ar trebui sa fac ? multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  2. Leziunile albe ale limbii sunt numeroase si se pot diagnostica numai dupa un consult al medicului stomatolog. Trebuie avut in vedere istoricul medical al pacientului si istoricul leziunii, etc. uneori si teste complementare de laborator. Dumneavostra puteti sa aveti o cadidoza, insa puteti avea si alte entitati de boala cum ar fi: leukoplakia, lichen plan bucal, reactii lichenoide, si altele... si majoritatea se asociaza cu miros neplacut datorita incarcarii bacteriene. Cel mai bine este sa mergeti la medicul dumneavoastra iar acesta va va indruma si va va da un tratament potrivit in functie de diagnostic. Va doresc insanatosire grabnica!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc foarte mult pentru acest articol interesant!M-ar interesa daca e posibil sa ai halitoza chiar daca te speli in fiecare zi pe dinti?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. E posibil sa ai halitoza si daca ai o igiena bucala buna. In anumite boli sistemice ca diabetul, boli hepatice sau renale, se pot elimina substante prin saliva care dau un miros neplacut.

    RăspundețiȘtergere